Followers

Friday, August 21, 2009

mari sama2 mempelajari bahasa isyarat...


tentu U all hairan kan ape la tajuk yang ade kat atas tue..

I nak kongsi dengan U all pengalaman I belajar bahasa isyarat nie...

senang jer....

try la yer....

mesti u all find it interesting to do...

senang jer...

kalau x boleh try lagi yer....

pengalaman I belajar dulu...

mula2 tue I pon stress gak tp yang ajar I bahasa isyarat nie

sebenarnya orang OKU taw...

dia Pekak n Bisu...

tp walaupun begitu kalau first tengok ingat diorang nie...

normal like us lah..

cukup sifat...xda cacat aper....

ader rupe gak cam kite...

betul, I xtipu u all...tp after approach diorang baru I taw...

so I pown teringin sangat nak belajar..

secara kebetulan mase tue nina( bukan nama sebenar)

dia pown da lame keje sekali ngn diorang so I pown amik la kesempatan untuk belajar dari dia...

hat pekerje OKU tue nama dia Shaiful (epon) dan Abby ( hat nie I bagi nama sebenar)

diorang close fren n memang dekat tempat I keje dulu pown hanya diorang yang OKU...

so I nak minta tolong pa pe pown payah la kan coz I terpaksa minta nina yang bgtaw

diorang....but dalam hati nak jer belajar so that i can know ape yang nina and diorang bualkan

tue...mane taw kutuk I ker...heheh...xde la joking jer...

and after quite sometime I ley da berkomunikasi dengan diorang...

and memang lain lah I cakap ngan U all...

perasaan yang x dapat nak bgtaw...macam kita belajaq bahasa asing..

kita faham apa yang diorang cakap tue...

perh...bahagianya hidup taw...!hehehe

Tapi tue la once kita da taw kan bahasa isyarat kita ley taw ape yang diorang rase...

diorang cakap kena buli selalu...

well back to my pengalaman ngan diorang...

lawak skit lah cerita ne tuk I nak kongsi pown tapi I couldnt care less...

cerita dia macam nie mase tue kitorang tengah cuti la...syarikat cuti arie ahad...

so I ngan family spupu I pown nak g menziarah la adik sepupu I tue( kembar dia)

nak jadi cerita kak sepupu I ajak la this boys pi sekali...

so da sampai tue...salam la ape sembang aper semua...

mase tue I sakit tekak (kot) so I x la sembang pown...

and semua tengah riuh2 I wat x taw...sembang la dengan diorang...

guna bahasa isyarat lah...

diorang memang sabar banyak la ngan I

coz I amik mase nak eja satu per satu perkataan kan...

so orang keliling dalam umah semua tengok jer...

i sekadar senyum...

pastu mase time makan I cakap lah...

i tanye kat mane nak amik senduk ke ape tah...

mak mertua sepupu kembar I gelak taw...

i hairan....rupa2nya dia ingat I pown OKU...

xley cakap ngan pekak...

waaaaa! malu giler....

dia berkali2 minta maaf...

yang bestnyer...anak lelaki dia...

tengok I duk sembang bahasa isyarat I lah tue dia g kat mak dia...

n cakap..."orang cantik...tapi sayang OKU"

mak ai...pas dengar mak dia cerita...dia sendiri rase malu...

I apetah lagi la...

merah jer muke...

jadi moral of the story is..I xkan wat cam tue lagi....

ok di bawah nie I ader susun skit perkataan dari A sampai Z....

selamat mencuba yer...





A

B


C


D


E

F

G

H


I





J



K

L




M



N


O

P


Q


R


S




sorry bawah nie T,U,V,W,X,Y,Z yer...

3 comments:

Just_najmiE said...

ohh emm geee....

very serabut u know?.. huhuhu.. yeah, I know of the story about the guy who thought u were def.. well, what ever.. I already forgot how to do the sign language.. hahaha..

intan said...

aww...thats to bad...well try to learn it again...bet that is easy for ya

GreenKhadijah said...

i'll try...
Smile Always